KKD IBM (16 articles)
Share

Dani plesa

Nagrada EMMY za film MIA, A DANCER’S JOURNEY

za film posvećen Miji Čorak Slavensko
Nagrada EMMY za film MIA, A DANCER’S JOURNEY posvećen Miji Čorak Slavenskoj prvoj hrvatskoj primabalerini i prema mnogima, najznačajnijoj hrvatskoj plesnoj umjetnici rođenoj u Slavonskom Brodu (tadašnjem Brodu na Savi 1916.)

Na 67. dodjeli Emmyja, najvažnije američke godišnje televizijske nagrade, održanoj 25.srpnja 2015. u Los Angelesu, dobitnik nagrade u kategoriji Umjetnost i kultura / povijest je film Mia, a Dancer’s Journey, koji govori o životnom i umjetničkom putu Mie Čorak Slavenske, prve hrvatske primabalerine i, prema mnogima, najznačajnije hrvatske balerine i umjetnice koja je svojim plesnim umijećem pokorila svjetske pozornice.
Film je nastao u produkciji kalifornijskog PBS SoCal kanala koji, između ostalog u svojoj misiji navodi „podršku umjetničkom izričaju”, a producenti filma su Brenda Brkusic, Kate Johnson (ujedno i koredateljica), Ted Sprague i Maria Ramas, kći proslavljene balerine
(također koredateljica)…

Izvor: Plesna scena.hr, autor članka Andreja R. Barbanov

Cijeli članak pročitajte na http://www.plesnascena.hr/

Dani plesa – u čast Mii Čorak Slavenskoj

Ova manifestacija uspostavljena 2004. godine, posvećena je najvećoj hrvatskoj balerini svih vremena Mii Čorak Slavenskoj, (rođena u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. – umrla u Los Angelesu 5. listopada 2002. godine). Njezino ime se nalazi u desetak baletnih rječnika i enciklopedija diljem svijeta, a priznanje za svoj rad dobivala je tijekom cijelog života, pa čak i u dubokoj starosti (poput medalje Nižinski koji prima u SAD-u 2002. g.).

Organizatori manifestacije su Kazališno-koncertna dvorana “Ivana Brlić-Mažuranić” i Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod.

 

 

 

 

Dani plesa – Plesne večeri

17. veljače – 27. veljače 2018.

15. DANI PLESA
u čast Miji Čorak Slavenskoj
(20. veljače 1916. Slavonski Brod – 5. listopada 2002. Los Angeles)

PREGLED PROGRAMA

 

 

 

KKD IBM

KKD IBM