Mia Čorak Slavenska

Mia Čorak Slavenska

Kratka biografija

Mia Čorak Slavenska (Brod na Savi, 20. veljače 1916. – Los Angeles 5. listopada 2002.), prva hrvatska primabalerina.

Mia Čorak Slavenska rođena je 20. veljače 1916. godine u Slavonskom Brodu (tada Brod na Savi). Majka joj je bila Hedviga Palme-Čorak, a otac Milana Čorak, ugledni ljekarnik. Balerina Mia Čorak Slavenska počela je plesati s četiri godine. Stručnu poduku u baletu dobiva najprije u Zagrebu, a studij plesa nastavlja u Beču. S dvanaest godina počela je raditi samostalne programe, s trinaest je već bila solistica, a s osamnaest postaje primabalerina zagrebačkog baleta. Nakon završenog studija u Beču, Mia Čorak započinje impresivnu međunarodnu karijeru (osvaja prvu nagradu na Plesnoj olimpijadi u Berlinu 1936. godine), zatim nastupa u Pariškoj operi i Monte Carlu, gdje se pridružuje čuvenom Ruskom baletu Mjasinova. Trogodišnju svjetsku turneju završava u Americi 1941. godine.

I u Americi je pobudila veliki interes, gdje ponovno prima odlične kritike. Mijinu plesačku veličanstvenost još je više naglašavale njena upadljiva crvena kosa i pojava kojom je zračila. Mia se okušala i na filmu Smrt labuda, koji je osvojio prvu nagradu na natjecanju umjetničkog filma u Parizu. Nakon Drugog svjetskog rata Mia se udaje za Kurta Neumanna, austrijskog glumca, s kojim ima jedno dijete, kćer Mariju.

U New Yorku 1960. godine otvara baletni studio te se sve više posvećuje pedagoškom radu. Nakon tri godine, 1963., konačno napušta kazališne daske. Do početka osamdesetih predavala je na Kalifornijskom sveučilištu, nakon čega odlazi u mirovinu. U znak spomena na tu veliku hrvatsku umjetnicu njezin rodni grad, Slavonski Brod, postavlja 2004. godine spomen-ploču na kuću u kojoj se rodila.

Fotografije su preuzete iz Monografije Mia Čorak Slavenska.