Brodski harmonikaški orkestar

 

Orkestar je osnovan 1966. godine kao Omladinski harmonikaški orkestar, a današnji naziv Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy nosi od 2004. godine u čast i kao sjećanje na osnivača i dugogodišnjeg voditelja Belu pl. Panthyja. Od 2007. godine vodstvo orkestra preuzela je dugogodišnja članica Sanja Nuhanović.

Od 2010. godine Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy organizator je Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy koji je namijenjen harmonikaškim orkestrima, a od 2016. godine također solistima i komornim sastavima.

Tijekom pedeset godina djelovanja Orkestar je sudjelovao na različitim natjecanjima i gostovao u mnogim gradovima diljem Hrvatske i Europe. Uz redovito sudjelovanje i osvajanje nagrada na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli ostvario je zapažene nastupe u Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Austriji, Slovačkoj i Češkoj te osvojio brojne nagrade od kojih četiri Grand Prixa, četrnaest prvih, šest drugih i tri treće nagrade.

Za uspješan rad primili su nekoliko javnih priznanja: Grad Slavonski Brod dodijelio je 2015. godine Zlatnu čaplju (posthumno) Beli pl. Panthyju i Grb Grada Slavonskog Broda Sanji Nuhanović, a 2018. godine Orkestar je nagrađen Grbom Grada Slavonskog Broda.