Share

Dani plesa

Nagrada EMMY za film MIA, A DANCER’S JOURNEY

za film posvećen Miji Čorak Slavensko
Nagrada EMMY za film MIA, A DANCER’S JOURNEY posvećen Miji Čorak Slavenskoj prvoj hrvatskoj primabalerini i prema mnogima, najznačajnijoj hrvatskoj plesnoj umjetnici rođenoj u Slavonskom Brodu (tadašnjem Brodu na Savi 1916.)

Na 67. dodjeli Emmyja, najvažnije američke godišnje televizijske nagrade, održanoj 25.srpnja 2015. u Los Angelesu, dobitnik nagrade u kategoriji Umjetnost i kultura / povijest je film Mia, a Dancer’s Journey, koji govori o životnom i umjetničkom putu Mie Čorak Slavenske, prve hrvatske primabalerine i, prema mnogima, najznačajnije hrvatske balerine i umjetnice koja je svojim plesnim umijećem pokorila svjetske pozornice.
Film je nastao u produkciji kalifornijskog PBS SoCal kanala koji, između ostalog u svojoj misiji navodi „podršku umjetničkom izričaju”, a producenti filma su Brenda Brkusic, Kate Johnson (ujedno i koredateljica), Ted Sprague i Maria Ramas, kći proslavljene balerine
(također koredateljica)…

Izvor: Plesna scena.hr, autor članka Andreja R. Barbanov

Cijeli članak pročitajte na http://www.plesnascena.hr/

Dani plesa – u čast Mii Čorak Slavenskoj

Ljepota, Gracija i Harmonija, kako je prozvana u francuskom tisku 1938. godine, Mia Čorak Slavenska (1916. – 2002.) otisnula se iz Broda na Savi k Zagrebu, Europi i naposljetku čitavom svijetu, postavši prva hrvatska primabalerina i jedna od najistaknutijih baletnih umjetnica svijeta.

Svake godine na izmaku zime grad Slavonski Brod sjeća se svoje davne sugrađanke, slavne balerine, koreografkinje i pedagoginje svjetskog ugleda.

Iako ju uz ovaj grad vežu tek rođenje i rana mladost, to je dovoljno da u njezinu čast Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić priređuje Dane plesa Mia Čorak Slavenska, odajući na taj način počast jednoj od rijetkih hrvatskih balerina koja je dosegla svjetske vrhunce.

 

 

 

 

Dani plesa – Plesne večeri

20. veljače – 26. veljače 2020.

17. DANI PLESA
u čast Miji Čorak Slavenskoj
(20. veljače 1916. Slavonski Brod – 5. listopada 2002. Los Angeles)

PREGLED PROGRAMA

 

 

 

sasa

sasa